Laxberg Fiskväg, Motala Ström
Information gällande visning av data
I syfte att skydda fiskpopulationen och säkerställa att data från fiskräknaren vid Laxberg inte utnyttjas på ett sätt som kan störa eller negativt påverka det lokala fisket, visas inte aktuell statistik och de senaste registrerade fiskpassagerna öppet.
Fiskräknaren är fortsatt i drift och samlar in viktig data som används för forskning och förvaltning av fiskbeståndet. I videon nedan visas ett urval av passagerna från fiskräknaren.
Vi tackar för er förståelse.
Publicerad: 2025-05-18 12:00:00
Räknarinfo
En ny fiskväg vid Laxberg i sjön Sommen har färdigställts och invigdes officiellt den 15 maj 2025, med ett öppet hus för allmänheten den 17 maj. Projektet, som har pågått i över ett decennium från idé till färdigställande, syftar till att återskapa fria vandringsvägar för fisk och andra vattenlevande organismer mellan Sommen och Svartån, förbi regleringsdammen vid Laxberg. Denna faunapassage är särskilt viktig för den unika och hotade Sommenöringen, en nedströmslekande öringstam, men är utformad för att gynna alla fiskarter i området.
Ett viktigt mål har varit att genomföra miljöförbättringen utan att negativt påverka vattenkraftproduktionen, vilket har uppnåtts genom att bibehålla samma vattenflöde för kraftverken som tidigare. Fiskvägen vid Laxberg ses som en avgörande insats för att stärka de lokala ekosystemen och bevara den biologiska mångfalden i Sommen och anslutande vattendrag.
Huvudaktör bakom satsningen är Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS), där Tekniska verken, Mjölby-Svartådalen Energi och Holmen Energi ingår. Dessa bolag har stått för merparten av finansieringen, medan statliga medel och bidrag från Länsstyrelsen, Boxholms kommun, Sommens Fiskevårdsområdesförening och Boxholms Skogar AB också har bidragit.

Allmänt om fiskräkning/fiskobservation
Fiskräkning
På denna sida presenteras otolkad och ogranskad live-data från fiskräknaren vid Laxberg Fiskväg. Fiskräknaren är av modell TiVA FC.
Fiskräknaren använder sig av avancerad kamerateknik i kombination med artificiell intelligens i form av specialtränade fiskalgoritmer för att identifiera och klassificera fiskar. Systemet bearbetar alla videoströmmar i realtid och räknar bara fisk som gör en fullständig passage genom fiskräknaren.
Mätning av fisk
Räknaren är utrustade med flera kameror av toppkvalitet. En av dessa är en 3D-kamera som med hjälp av mjukvara möjliggör storleksmätning av fisk med en mycket hög noggrannhet (+/- 2 cm).
TiVA FC mäter fiskens storlek med hjälp av en 3D-kamera och anvancerad mjukvara.
Tolkning av data
All data som samlas in från fiskräknaren i Laxberg Fiskväg bearbetas i realtid av AI-modellen. I nuläget kan mjukvaran med mycket hög precision artbestämma 12 av de vanligast förekommande fiskarterna i svenska vattendrag. Dessa bedömningar verifieras sedan för att säkerställa resultatet.
Detta analys- och tolkningsarbete utförs löpande i en speciellt framtagen programvara där även alla resultat lagras. Programvaran har tagits fram som ett arbetsredskap för att underlätta övervakning av drift, datafångst på distans, datasäkring, granskning, tolkning och lagring av data samt presentation av färdiga resultat och sammanställningar.
Drift av räknaren
Den praktiska driften och rengöringen av utrustningen sköts vanligen av lokal driftspersonal. Övervakning och datafångst sköts på distans av Tiva AB. Driften av fiskräknarens olika komponenter övervakas loggas kontinuerligt. Vid kortare driftavbrott rekonstrueras den ej övervakade fiskvandringen genom regelstyrda interpoleringsprocesser och information från kompletterande övervakningssystem.
Alla ej granskade resultat från fiskräknaren uppdateras löpande med automatik och presenteras på denna sida. Den granskade och tolkade datan redovisas kontinuerligt via ett specifikt gränssnitt som uppdateras löpande och slutligen fastställs i en rapport vid årets slut. För tillfället är inte detta gränssnitt tillgängligt för allmänheten.
Ytterligare information
Om ni vill ha mer information om fiskräknaren vid Laxberg Fiskväg eller om fiskräknaren generellt är ni välkomna att kontakta TiVA AB via epost: info@tiva.se
Mer information om fiskräknarna från TiVA.